Christian Lehman

Vandaag heb ik een verzoek gedaan aan Christian Lehman, of hij met mij wil linken op Linkedin.

Ik ben zijn boek aan het lezen, ‘De genetische muzieksleutel’ met de ondertitel  ’het belang van muziek voor de mens’. Vanaf de eerste zin was ik blij dat ik het boek gevonden had, bij de kringloopwinkel, nota bene!

boek

Meneer Lehmann studeerde muziekwetenschap, biologie, zang en germanistiek. En hij combineert in dit boek zijn kennis zodanig dat het een genot is om te lezen.

Het mooie is, dat ik nu een boek kan lezen, waarin naar het ene na het andere wetenschappelijke onderzoek wordt verwezen,en dat ik dus eigenlijk de vruchten kan plukken van wat meneer Lehmann allemaal bestudeerd heeft.

Het boek begint in de prehistorie en wat archeologen hebben gevonden uit die tijd. Dingen die erop wijzen dat mensen al heel lang muziek maken.

En vervolgens gaat hij in op de vraag waarom.  En hoe.

Hij geeft zingen daarin een heel duidelijk en eigen podium. Waarom zingen mensen?

Is het cultuurbepaald, is het genetisch? Heeft het een functie? Of meerdere functies? Wat is muzikaliteit? En wat doet muziek eigenlijk met mensen? Wanneer gebruik je het?

Er worden ongelofelijk veel wetenschappers aangehaald die zich hiermee bezig houden, meneer Lehmann legt ze allemaal tegen elkaar aan.

Maar het mooiste van het boek vind ik de prachtige teksten van Goethe, Heinrich Heine,  Müller en anderen.

Ik ken meneer Lehmann niet en ik hoop dat hij het goed vindt dat ik hem noem, maar ik doe dat zuiver en alleen om het mooie boek aan te prijzen. Als je echt de diepte in wilt en veel  en veel meer over zingen en muziek wilt weten is dit een aanrader!

Eén heel mooi fragment dat hij heeft gebruikt is een tekst van Joseph von Eichendorff;

er slaapt een lied in alle dingen
die daar dromen voort en voort
en dan gaat de wereld zingen
bij het vernemen van het toverwoord