Idols komt terug!

Een televisieprogramma waarin de grootste aantrekkingskracht lijkt te liggen in het afkraken en uitlachen van mensen die zich tijdens een zangauditie willen laten horen als zanger of zangeres. Die een carrière als zanger of zangeres wel zien zitten. De schifting tussen mensen die dat wel in zich hebben en degenen bij wie dat niet het geval is, zichtbaar gemaakt voor de hele wereld.

Tja, mensen kiezen er zelf voor, niet waar? Omdat het op tv is, lijkt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is om mensen die niet goed kunnen zingen, genadeloos af te kraken en uit te lachen.

Jij zingt vals, dus ik mag jou uitlachen.

Ik hou daar niet van.

Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik ook wel eens in lach ben geschoten naar aanleiding van iemands gezang.

Toen ik nog in Het Land Van Ooit werkte, zat ik op een morgen in de Koningszaal. Elke morgen werden daar de gasten persoonlijk begroet door de Gouverneur en zijn hofdame. Ik was de hofdame, Gudela Goedetoon en een lieve collega was de Gouverneur. Op een zeker moment zette de Gouverneur het volkslied van Het Land Van Ooit in.

Ik zong met hem mee, en ik hoorde hem totaal andere tonen zingen dan die in het lied hoorden. Ik dacht dat hij dit met opzet deed, om de Gouverneur grappiger te maken. Ik barstte in lachen uit, want ik vond het een hele leuke vondst.

Na ons optreden maakte ik hem een compliment over zijn leuke act als valszingende Gouverneur. Hij keek me niet -begrijpend aan. Hij had het lied gezongen zoals hij dacht dat goed was! De collega vertelde mij dat hij heel graag zong en zich helemaal niet had gerealiseerd dat hij niet de juiste noten zong. Sindsdien heeft zuiver zingen en wat het innerlijk gehoor hiermee te maken heeft, mij beziggehouden.

In mijn zanglespraktijk komen soms ook mensen binnen met een slecht ontwikkeld innerlijk gehoor. En dat leidt er dan toe dat melodieën niet worden gezongen zoals ze bedoeld zijn en dat iemand niet in de juiste toonsoort blijft. Een vorm van vals zingen zeg maar.

In 9 van de 10 gevallen is zuiver gaan zingen dan een kwestie van oefenen.

Gehoor kun je trainen. Het is een beetje als leren fietsen. Als je het niet doet, dan leer je het niet. En om nog even door te gaan op fietsen; als je tijdens het leren fietsen vreemde capriolen uithaalt zal er best wel eens iemand in de lach schieten.

Maar er staan hopelijk geen volksstammen aan de kant om je uit te lachen …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *