Weet je nog wel oudje?

Op een druilerige zaterdagmiddag in de herfst zit ik een beetje te zappen. Val ik midden in een tv-programma over één van mijn lievelingsseries; Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

In de verschillende fragmenten en interviews zie ik allemaal helden uit mijn jeugd langskomen, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, Lidwientje Walg en Bertram Bierenbroodspot, oftewel Rob De Nijs.

Marco Borsato was nog niet in beeld en mijn buitenlandse helden waren de leden van ABBA, maar stiekem was ik gewoon een beetje verliefd op Rob.

Hij kon zo mooi gevoelig zingen.

Later kocht ik ook zijn platen en zong uit volle borst over Jan Klaassen de Trompetter, Malle Babbe, het ritme van de regen en hevige vrijpartijen op druilerige zondagen. Jan Klaassen stond op een album van Alle 13 goed. Mijn oma had hem. In de zomervakantie werd de plaat veelvuldig gedraaid tijdens logeerpartijtjes.

hamelen2
In de documentaire kwam Hans Otjes ook aan het woord. Hij vertelde over het geloof in sprookjes en verhalen en dat mensen dat nodig hebben. ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ was het ultieme sprookje.

Alles wat je aan verbeeldingskracht aan kan spreken werd aangesproken. Prachtig verhaal, prachtige decors, prachtige muziek. Per tv-aflevering had men 2 weken om te repeteren. Het kon niet anders dan mooi en goed worden. Er was tijd voor. Er werd in geloofd.

En…. er werd in gezongen. Kinderen en volwassenen namen ons mee in een wereld  waar van alles mogelijk was. Een groot deel van de serie is verloren gegaan.

Maar niet mijn geloof in verhalen en muziek.

Ik vond het toen leuk om de serie te zien, ik vond het nu leuk om de fragmenten te zien en ik wil ze later ook nog graag zien!

En als ik straks oud ben en enorm vergeetachtig, zet dan alsjeblieft ook eens de plaat van Jan de Trompetter voor me op. Waarschijnlijk zing ik mee en zie ik in gedachten de huiskamer van mijn oma voor me. Mijn muziek van vroeger roept herinneringen op aan mijn verleden.

Dat geldt voor iedereen. Muziek is een geweldige trigger om iemand te helpen zich te herinneren wie hij of zij vroeger was. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. De impact van muziek is al in veel onderzoeken bewezen.

Het werkt op vele manieren. Ik werk met liedjes. Liedjes die iemand helpen om zich dingen te herinneren. Dat doet een mens goed.

En jij, werk jij al met muziek? Wil je weten hoe je met muziek kunt werken? Neem vrijblijvend contact met me op en ik leg het je heel graag uit.

[su_button url=”mailto:judithkamerman@zonnet.nl” background=”#ef802d” icon_color=”#FFFF”]JA, ik wil graag meer weten[/su_button]

 

Deel gerust met je netwerk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *